Yhtiökatsaus – osa 1 (A-F)

Näin vuoden alkuun ajattelin kirjoittaa lyhyen katsauksen yhtiöihin, joista olen kirjoittanut viimeisen parin vuoden aikana. Tässä ensimmäisessä osassa on vuorossa yhtiöt, joiden nimi alkaa kirjaimilla A-F.

 

ActivisionBlizzard

Yhtiön julkaisema peli nimeltä Destiny oli kaikkien aikojen suurin uuden pelisarjan lanseeraus. Peliä myytiin julkaisun yhteydessä suoraan kuluttajille sekä vähittäiskaupan jakelukanaviin 500 miljoonalla dollarilla. Marraskuussa julkaistua uusinta Call of Dutyä on myyty joulukuun alkuun mennessä jo 12,5 miljoonaa kopiota. Useamman vuoden hiipumassa olleen World of Warcraftin pelaajamäärät ovat viimein kasvussa. Kuukausimaksua maksavia pelaajia on nyt 7,4 miljoonaa. Yhtiön johdon arvio tilikauden 2014 non-GAAP-tuloksesta on 1,35 dollaria, jolla laskettuna P/E-luku olisi 14,7. Tätä voi pitää edullisena arvostustasona toimialansa suurimpia hittejä tehtailevalle yhtiölle.

Apple

Osakkeen kurssi on nyt noin 106,5 dollaria. Mikäli yhtiö siirtäisi kassavaransa Yhdysvaltoihin osingonmaksua tai omien osakkeiden takaisinostoa varten, nettokassa per osake olisi verojen jälkeen noin 16,5 dollaria/osake. Liiketoiminnan markkina-arvo on siten noin 90 dollaria/osake. Apple teki tilikaudella 2014 osakekohtaista tulosta 6,45 dollaria ja tuloksen odotetaan kasvavan kuluvalla tilikaudella. Liiketoiminnan markkina-arvo suhteutettuna tilikauden 2014 tulokseen antaisi arvostustasoa kuvaavaksi P/E-luvuksi 14. Applen osake on noussut viimeisen vuoden aikana melkein 40 prosenttia, mutta on edelleen kohtuuhintainen. Katso myös blogipostaus elokuulta, jossa on avattu tapaa, jolla olen laskenut Applen arvostustason.

Berkshire Hathaway

Osaketta voi pitää kohtuuhintaisena, kun osakkeen hinta on 1,6-1,8 kertaa tasearvon eli välillä 154-173 dollaria. Osakekurssi on nyt noin 147 dollaria, joten useamman vuoden jatkunut aliarvostus on poistunut, mutta osake on edelleen kohtuuhintainen. Yhtiöllä on 62 miljardin dollarin käteisvaroista mahdollisuus tehdä noin 40 miljardin dollarin yritysostot, joten Berkshire Hathaway on erinomaisessa asemassa, mikäli yritysten arvostustasot muuttuvat edullisemmiksi.

Bladex

Bladex on panamalainen kauppapankki, joka maksaa hyvää osinkoa. Osinkotuotto on 29,46 dollarin osakekurssiin nähden 5,2 prosenttia. Yhtiö nosti osinkoaan joulukuussa 2014 noin kymmenellä prosentilla. Yhtiön tarkempi esittely löytyy aiemmasta blogikirjoituksesta.

Brookfield Infrastructure Partners

Infrastruktuuriyhtiö, joka osti äskettäin reilun viidenneksen ranskalaisesta TDF:stä, joka omistaa yli 10 000 radiomastoa pääosin Ranskassa. Osinkotuotto ennen veroja noin 4,5 prosenttia. Yhtiö on nostanut osinkoaan vuosittain helmikuussa. Nykyinen osinko on yhtiön osingonjakopolitiikan alarajoilla, joten odotan osingon nousevan myös tämän vuoden helmikuussa.

Coca-Cola

Vakaiden kulutustavarayhtiöiden arvostustasot ovat melko korkealla tasolla ja tämä tilanne on myös Coca-Colan kohdalla. Vuodelle 2014 osinko nousi noin kymmenen prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Odotan osingon nousevan alkaneenakin vuonna, sillä yhtiö on nostanut osinkoaan yli 50 vuoden ajan joka vuosi. Viime vuonna osingon nostosta ilmoitettiin helmikuussa. Jos osinko nousee 6,5 prosenttia 0,33 dollariin/kvartaali, saisi Coca-Colasta nykykurssilla (42,25 dollaria) hieman yli kolmen prosentin osinkotuoton.

CostCo Wholesale

Tuloksentekovarmuudeltaan yksi parhaista yhtiöistä, jonka tiedän. Osake ei ole finanssikriisin kaltaisia poikkeustilanteita lukuun ottamatta juuri koskaan arvostustasoa kuvaavilla mittareilla edullinen.

DirecTV

AT&T on ostamassa DirecTV:n. Kirjoitin asiasta äskettäin blogiin.

Ford

Yhtiön kurssi on tänään laskenut Citibankin analyytikon muutettua arviotaan Fordista. Suurpankkien suositukset ovat luettavaa. Niin sanottu tavoitehinta pysyi ennallaan, mutta suositus muutui tasolta ’osta’ tasolle ’neutraali’. Onnistuneet sijoitukset vaativat toisinaan sitä, että on eri mieltä muiden kanssa. Fordin osake on erittäin edullinen alle 15 dollarin tasolla.

Fossil

Yhtiön johto odottaa tilikauden 2014 tuloksen olevan 7-7,3 dollaria/osake. 108,75 dollarin osakekurssiin nähden yhtiön arvostustasoa kuvaava P/E-luku olisi tällöin 15,5. Yhtiö ei jaa osinkoa, mutta se ostaa omia osakkeitaan takaisin ja on siten pienentänyt osakkeidensa määrää viimeisen vuoden aikana 6,7 prosentilla.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastimen analyysi- ja uutiskirje! Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti. Rikastin on pitkäjänteisen kansainvälisen osakesijoittamisen äänenkannattaja. Rikastu hitaasti™. — Rikastin ei anna sijoitussuosituksia tai -neuvontaa.