Pankki Panamassa

Banco Latinoamericano de Comercio Exterior, tai tuttavallisemmin Bladex, on panamalainen kauppapankki, joka myöntää luottoja kaupankäynnin ja investointien edistämiseksi Etelä- ja Väli-Amerikan alueella. Yhtiön perustajia ovat Latinalaisen Amerikan keskuspankit, jotka ovat edelleen pankin osakkaita.

Pankkeihin sijoittamisessa tärkeintä on arvioida pankin riskit.

Bladexin Core Tier 1 -vakavaraisuus oli 31.3.2013 16,6%. Erittäin vakavaraisina pidettyinä Nordealla ja Danske Bankilla vastaavat luvut olivat 13,2% ja 14,5%.

Vuoden 2012 lopussa yhtiöllä ei ollut yhtään sellaisia lainoja, joita asiakkaat eivät maksaisi suunnitelmien mukaisesti takaisin.

Yhtiö on tehnyt voittoa vuodesta 2003 lähtien joka vuosi, myös finanssikriisin aikana vuonna 2008.

Tilikauden 2002 tulos oli tappiollinen Argentiinaan myönnettyjen lainojen alaskirjausten johdosta. Vuonna 2002 yhtiöltä jäi saamatta 13% Argentiinaan myönnettyjen lainojen korkotuotoista. Joulukuussa 2001 ja tammikuussa 2002 Argentiinassa osa talletuksista jäädytettiin ja osa julkisesta velasta jätettiin maksamatta, mikä johti korkeaan työttömyyteen ja epävakauteen. Tällainen finanssikriisi jossakin Latinalaisen Amerikan maassa on yksi suurimmista riskeistä Bladexin liiketoiminnalle.

Yhtiö myöntää lainoja useille eri teollisuudenaloille useissa Väli- ja Etelä-Amerikan maissa. Lainoista noin puolet myönnetään Brasiliaan, Peruun ja Meksikoon. Teollisuudenaloista öljy- ja kaasuteollisuus, raaka-aine- ja ruokateollisuus muodostavat noin puolet asiakaskunnasta.

Lainoja yhtiö myöntää noin 11 miljardilla dollarilla vuodessa yli 400 asiakkaalle. Lainat ovat usein melko lyhytaikaisia, joten yhtiön lainakanta vuoden 2013 ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa oli hieman yli 6 miljardia.

Tulos ja arvostustaso

Yhtiön koko pääoman tuotto on ollut viimeiset kaksi vuotta 1,5%. Oman pääoman tuotto on ollut yli 11%.

Yhtiön osakekohtainen tulos tilikaudella 2012 oli 2,46 dollaria, josta se maksoi kahdella ensimmäisellä vuosineljänneksellä 0,25 dollarin osingon ja kahdella viimeisellä 0,30 dollarin osingon per vuosineljännes. Yhteensä yhtiö maksoi tilikaudelta 2012 osinkoa 1,1 dollaria, mikä oli 45% tuloksesta.

Yhtiön kirjanpitoarvo oli vuoden 2013 ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa 22,02 dollaria per osake.

Osakkeen hinta (23.4. päätöskurssi) 23,39 USD
Hinnan suhde tulokseen (P/E) 9,5
Hinnan suhde tasearvoon (P/B) 1,1
Osinko 0,3 USD neljä kertaa vuodessa, yhteensä 1,2 USD
Osinkotuotto 5,1%

Yhteenveto

Bladex on pystynyt kasvamaan kannattavasti pitkän aikaa. Kasvumahdollisuuksia yhtiöllä on kansainvälisen kaupan ja Latinalaiseen Amerikkaan tehtävien investointien kasvun myötä. Yhtiö on melko pieni pankki, mutta se on erikoistunut palvelemaan asiakkaita, jotka hyötyvät sen toimiala-asiantuntemuksesta ja keskittymisestä rahoittamaan pieniäkin lainoja. Yhtiön tyypillisesti myöntämät lainat ovat kooltaan 15-150 miljoonaa dollaria.

Yhtiön arvostustaso on kohtuullinen. Osinko pitäisi pysyä ennallaan tai nousta tulevaisuudessa, sillä yhtiö jättää tuloksestaan puolet liiketoiminnan kasvattamiseen. Osinkotuotto on hyvä.

Lähteet:
http://www.nordea.com/About+Nordea/Nordea+overview/Facts+and+figures/1081354.html
http://www.danskebank.com/da-dk/ir/Documents/Other/IR-equitystory.pdf
http://www.imf.org/External/NP/ieo/2003/arg/
http://bladex.com/sites/default/files/other-documents/20130418-BLX_Earnings_Call_Presentation_1Q13.pdf
http://seekingalpha.com/article/1351831-banco-latinoamericano-de-comercio-exterior-s-a-management-discusses-q1-2013-results-earnings-call-transcript?part=single
vuosikertomukset 2002-2012: http://bladex.com/investors/annual-reports#.UXesQ8qG7eo

 

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, joka esittelee jokaisessa numerossaan kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.