Applen osavuosituloksen analyysi

Apple julkisti osavuosituloksensa eilen. Yhtiön tulos tilikauden 2013 kolmella ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli yhteensä 31,44 dollaria per osake.

Yhtiön oma ohjeistus tarkoittaisi vähintään 6,5 dollarin osakekohtaista tulosta tilikauden viimeisellä neljänneksellä. Tämä tekisi koko vuoden tulokseksi noin 38 dollaria per osake.

Yhtiön nettokäteisvarat (kotiuttamisesta koituvien verojen ja pitkäaikaisen velan maksamisen jälkeen) ovat noin 110 dollaria per osake. Yhtiön liiketoimintaan on hyvä jättää jokin verran käteistä, esimerkiksi 10 dollaria per osake, mikä tarkoittaisi noin 9 miljardin dollarin kassaa ja velatonta yhtiötä. Ylimääräistä jakokelpoista käteistä on siis noin 100 dollaria per osake.

Jos yhtiön osakekurssista (24.7.2013: 442 USD) vähentää ylimääräisen käteisen, yhtiön liiketoiminnan hinnaksi jää 342 dollaria. Tätä lukua käyttämällä yhtiön liiketoiminnan P/E-luvuksi tulisi 342/38 = 9.

Nykyinen osakekurssi ei siis odota yhtiöltä lainkaan osakekohtaisen tuloksen kasvua, vaikka yhtiöllä on kehitteillä uusia tuotekategorioita ja lisäksi yhtiö ostaa omia osakkeitaan takaisin.

Lähteet:
Applen osavuositulos Q3/2013 http://files.shareholder.com/downloads/AAPL/2599820562x0xS1193125-13-298914/320193/filing.pdf
Applen tiedote osavuosituloksesta http://www.apple.com/pr/library/2013/07/23Apple-Reports-Third-Quarter-Results.html

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, joka esittelee jokaisessa numerossaan kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.