Applen omien osakkeiden takaisinostojen vaikutus

Kirjoitin Applen arvostustasosta elokuussa sekä eilen yhtiökatsauksen ensimmäisen osan yhteydessä.

Seuraan mielenkiinnolla yhtiöiden omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmien vaikutusta yhtiöiden osakkeiden lukumäärään. Jotkin yhtiöt ostavat osakkeita takaisin vain sen verran, että saavat kompensoitua johdolle tai henkilöstölle annettujen kannustinosakkeiden liudentavan vaikutuksen. Sijoittajan kannalta hyödylliset osakkeiden takaisinostot pienentävät yhtiön osakkeiden lukumäärää. Tällaisia yhtiöitä kutsun kannibaaleiksi.

Applen tilikauden 2012 neljäs vuosineljännes päättyi 29.9.2012, jolloin yhtiön liudennettujen osakkeiden (=sisältää johdon kannusteosakkeiden vaikutuksen) lukumäärä oli 948 186 000 osaketta. Apple on tämän jälkeen splitannut osakkeensa 1:7, joten vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi tuo osakemäärä tulee kertoa seitsemällä. Osakkeita oli siis splittaus huomioituna 6 637 302 000 kappaletta.

Applen tilikauden 2014 neljäs vuosineljännes päättyi 27.9.2014, jolloin yhtiön liudennettuja osakkeita oli 5 972 082 000 kappaletta.

Apple on kahdessa vuodessa pienentänyt osakkeidensa määrää kymmenellä prosentilla. Tätä voi pitää hyvänä tuloksena, etenkin kun yhtiö maksaa lisäksi yli 1,5 prosentin osinkoa.

Ps. Apple raportoi tilikauden 2015 ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa 27. tammikuuta.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastimen analyysi- ja uutiskirje! Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti. Rikastin on pitkäjänteisen kansainvälisen osakesijoittamisen äänenkannattaja. Rikastu hitaasti™. — Rikastin ei anna sijoitussuosituksia tai -neuvontaa.