Microsoftin ja Applen osavuositulokset

Microsoftin tilikauden 2014 ensimmäinen vuosineljännes

Kirjoitin maaliskuussa kaikkien vihaavan Microsoftia, mikä oli saanut yhtiön arvostustason alhaiseksi. Mainitsin osakkeen olevan vihattu edelleen syyskuussa. Vaikka osake on noussut maaliskuun jälkeen peräti 35 %, en pidä yhtiötä vielä yliarvostettuna. Pidän kuitenkin tällä hetkellä erästä toista ohjelmistoyhtiötä Microsoftia mielenkiintoisempana sijoituskohteena. Aion kirjoittaa kyseisestä yhtiöstä Rikastimen marraskuun numeroon. Kannattaa siis tilata Rikastin niin pääset lukemaan kaikki Rikastimen analyysit.

Microsoftin liikevaihto oli tilikauden 2014 ensimmäisellä vuosineljänneksellä 18,5 miljardia, josta 9,6 miljardia oli yrityksille myytyjä lisenssejä. Tämän lisäksi yhtiö myi pääasiassa yrityksille pilvipalveluja 1,6 miljardilla.

PC-myynti ja siten myös Windows-käyttöjärjestelmän myynti on ollut vaikeuksissa. Surface-tablettien myynti koheni alennetun hinnan johdosta, mutta rahaa tämä bisnes ei nykyisellään tuota. Nokian puhelinliiketoiminnan osto oli riskisijoitus, joka ei kuitenkaan heilauta Microsoftin kassaa kovinkaan paljoa.

Windows-käyttöjärjestelmä ei ole katoamassa hetkessä mihinkään. Pienentyvien PC-tulojen vastapainoksi yhtiö on pystynyt kasvattamaan yritysohjelmistoista saamiaan tuloja.

Kokonaisuudessaan yhtiön liikevaihto, tulos ja tase ovat vakaalla pohjalla. Tähän nähden yhtiön arvostustaso on edelleen maltillinen.

(Kirjoituksen kurssimuutokset on laskettu seuraavien hintatietojen perusteella: perjantain 1.3.2013 päätöskurssi 27,95 USD ja perjantain 8.11.2013 päätöskurssi 37,78 USD)

Lähde: http://www.microsoft.com/investor/EarningsAndFinancials/Earnings/PressReleaseAndWebcast/FY14/Q1/default.aspx

Applen tilikauden 2013 neljäs vuosineljännes

Applen neljännen vuosineljänneksen tulos oli varsin odotettu. Myynti kasvoi hieman (4 %), mutta voitto pienentyi 8,6 %. Osakekohtainen tulos pieneni vain 4,7 % omien osakkeiden takaisinostojen ansiosta.

iPhone menestyi erinomaisesti, myynti kasvoi peräti 26 %. IPadin myynti pysyi ennallaan. Mac-tietokoneiden myynti pienentyi 7 %. IPadeista oli myynnissä suhteellisen vanhat mallit, mutta Mac-tuotevalikoimaa uudistettiin vuosineljänneksen aikana. Mac-tietokoneiden myynnin heikkoa menestystä kannattaa verrata siihen, että PC-myynti tippui samalla aikajaksolla peräti 10 %. Applen tietokonemyynnin markkinaosuus siis kasvoi.

Yhtiöllä on edelleen hyvä mahdollisuus kasvattaa myyntiään, erityisesti yritysasiakkaille. Yhtiön arvostustaso on edelleen maltillinen eikä odota yhtiöltä merkittäviä uusia tuotekategorioita. Äskettäin julkaistujen uusien iPhone- sekä iPad-mallien myynnin voi odottaa sujuvan hyvin. Mikäli yhtiö saa tehdyksi sopimuksen tilaajamäärältään maailman suurimman operaattorin, China Mobilen, kanssa, voi iPhone-myynti kasvaa entisestään.

Yhtiö on edellisen 6 kk aikana ostanut omia osakkeitaan takaisin yli 44 miljoonaa kappaletta, mikä vastaa yli 4,5 % yhtiön osakkeista. Omien osakkeiden takaisinostot auttavat kasvattamaan osakekohtaista tulosta.

Lähde: http://www.apple.com/pr/library/2013/10/28Apple-Reports-Fourth-Quarter-Results.html

Tesla Motorsin, Berkshire Hathawayn, DirecTV:n ja Nicholas Financialin tuorein osavuositulos

Haluatko lukea lyhyet kommentit myös muiden mielenkiintoisten yhtiöiden osavuosituloksista? Tilaa Rikastin, jonka marraskuun numerossa kahden yhtiön esittelyn lisäksi tiiviit analyysit edellä mainittujen yhtiöiden osavuosituloksista.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, jonka tyypillisessä numerossa esitellään kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.