Herkullinen pörssilistautuminen

Huomenna perjantaina 4.10. Potbelly-ravintolaketju todennäköisesti listautuu Nasdaq-pörssiin New Yorkissa. Yhtiöllä on noin 300 sandwich-ravintolaa, joista suurin osa Yhdysvalloissa. Yhtiön liikevaihto tilikaudella 2012 oli 275 miljoonaa. Yhtiötä voi verrata Suomessakin tuttuun Subway-ketjuun. Muutamia merkittäviä eroja yhtiöiden väliltä löytyy. Subwayn ravintolat ovat franchising-yrittäjien pyörittäjiä, kun Potbellyn ravintoloista suurin osa on yhtiön itsensä omistamia. Subwayn toimitilat ovat kliinisiä ja niistä huokuu liiketoiminnallinen tehokkuus. Siinä missä Subwayn käyntikokemusta voi verrata viihtyisyydessään McDonald’siin, Potbelly pyrkii erottautumaan kilpailijoistaan persoonallisilla sisätiloilla ja toki myös herkullisilla sandwicheilla.

Kävin testaamassa Potbellyn ravintolan Washington DC:ssä ja voin suositella paikkaa lämpimästi. Osakeannin houkuttelevuudesta en ole ihan yhtä varma. Ensinnäkin, yhtiö kerää sijoitajilta rahaa, jonka yhtiö käyttää pääasiassa osingonmaksuun niille omistajille, jotka ovat omistajia ennen osakeantia. Osakeannissa kerättyä rahaa ei siis sijoiteta yhtiön kasvuun. Toiseksi, yhtiön nettotulos tilikaudella 2012 oli noin kahdeksan miljoonaa dollaria jos kertaluonteinen verohyöty jätetään huomiotta.

Yhtiön markkina-arvo osakeannin arvioidulla 13 dollarin hinnalla olisi noin 360 miljoonaa dollaria. Markkina-arvoa voi pitää haastavana toteutuneeseen kirjanpidon tulokseen nähden. Yritys kuitenkin on sijoittanut rahoja kasvuun ja yrityksen investoidessa uusiin ravintoloihin, jää tulos väistämättä pienemmäksi. Yhtiön yli 17 % ”muokattu EBITDA-marginaali” on hyvää tasoa, mutta sen ongelma on se, että se on ”muokattu” eli yhtiön itse keksimä tunnusluku eikä tilinpäätöksissä normaalilla tavalla laskettu vertailuluku. Jos yhtiö pystyy 17 % EBITDA-marginaaliin toiminnan kasvaessa, yhtiön osake onkin 13 dollarin hinnalla aliarvostettu.

Lähde: http://www.nasdaq.com/markets/ipos/filing.ashx?filingid=9111022

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, joka esittelee jokaisessa numerossaan kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.