Nokia-kauppa Microsoftin näkökulmasta

Kirjoitin eilen päätöksestäni myydä omistamani Nokian osakkeet. Kirjoitin maaliskuussa Microsoftin alhaisesta arvostustasosta. Nyt lyhyt analyysi siitä, miltä eilen uutisoitu Nokian matkapuhelinliiketoiminnan osto näyttää Microsoftin näkökulmasta.

Microsoft maksaa Nokian matkapuhelimista 7,2 miljardia dollaria. Jos tämä summa käteistä olisi käytetty Yhdysvalloissa yritysostoon tai osingonmaksuun, olisi siitä pitänyt maksaa aluksi n. 25% vero. Yritysostoon käytetyn käteiskasan arvo olisi Microsoftin kotimaassa käytettynä ollut siten vain 5,4 miljardia dollaria. Tämä on noin 0,65 dollaria per Microsoftin osake. Yhtiö teki tilikaudella 2012 voittoa 2,73 dollaria osakkeelta, mikäli aiemman yritysoston alaskirjausta ei huomioida. Raportoitu tulos oli tasan 2 dollaria.

Nokian osto oli pikkusumma Microsoftille, joten Microsoftin eilinen markkina-arvon lasku 12,6 miljardilla dollarilla oli markkinoille tyypillistä ylireagointia. Kaikki näyttävät edelleen vihaavan Microsoftia, vaikka yhtiö on tasaista kassavirtaa tuottava kannibaali.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, joka esittelee jokaisessa numerossaan kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.