Kurssinousu on huono asia

Osakesijoittajalle on luontevaa iloita nousevasta osakekurssista. Mitä enemmän osakekurssi nousee, sitä leveämmäksi sijoittajan hymy yleensä muuttuu. Osakekurssien nousu on kuitenkin huono asia kahdessa tilanteessa:

  1. Haluat ostaa yhtiön osakkeita tulevaisuudessa
  2. Salkussasi oleva yhtiö ostaa omia osakkeitaan markkinoilta

Olen kirjoittanut aiemmin kannibaaliyhtiöistä, jotka ostavat omia osakkeitaan systemaattisesti takaisin. Tällaisten yhtiöiden omistajat hyötyvät siitä, että osakekurssi pysyy pitkään matalana.

Onko USA:n osakemarkkina yliarvostettu?

Factset-tutkimusyhtiö on koonnut arvioita, joiden mukaan S&P 500 -indeksin tulos olisi kalenterivuonna 2013 noin 109 dollaria. Analyytikoiden tulosennusteet saattavat olla pahastikin väärässä, mutta kuluvalta kalenterivuodelta on raportoitu jo kahden tai kolmen kvartaalin tulokset, joten kuluvan vuoden tulosennuste tuskin heittää kovin paljoa toteutuvasta tuloksesta. Eilen (3.12.2013) S&P 500 -indeksin arvo oli pörssipäivän päättyessä 1795 pistettä, joten indeksin P/E-luku kuluvan vuoden tulosennusteella olisi 16,5. Factset ennustaa vuodelle 2014 osakekohtaisen tuloksen parantumista noin 11 %:lla 120,5 dollariin, johon suhteutettuna indeksin P/E olisi 14,9.

Mikäli yhtiöiden osakekohtaiset tulokset eivät tipu, ei markkina ole mielestäni mitenkään erityisen yliarvostettu huolimatta lähes neljä vuotta kestäneestä noususta.

Markkinoiden nousu vaikeuttaa hyvien sijoituskohteiden löytämistä kohtuullisella hinnalla, mutta se on edelleen mahdollista. Tilaa Rikastin ja pääset lukemaan laadukkaita analyysejä mielenkiintoisista yhtiöistä.

 

Lähde: http://www.factset.com/websitefiles/PDFs/earningsinsight/earningsinsight_11.29.13

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, jonka tyypillisessä numerossa esitellään kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.