Applen osavuositulos Q1/2016

Applen liikevaihto kasvoi tilikauden 2016 ensimmäisellä vuosineljänneksellä kaksi prosenttia 75,9 miljardiin dollariin. Monien valuuttojen heikentyminen suhteessa Yhdysvaltain dollariin heikensi yhtiön kasvua. Valuuttakurssimuutosten vaikutus oli peräti viisi miljardia dollaria.

Applen tärkeimmän tuotteen iPhonen myynti pysyi käytännössä ennallaan.  Mac-tietokoneiden myynti laski kolme prosenttia ja iPadien peräti 21 prosenttia.

Puhelinten, tablettien ja tietokoneiden lisäksi Apple myi muita tuotteita ja palveluita vuosineljänneksen aikana 10,4 miljardilla dollarilla. Palveluihin sisältyy muun muassa Apple Pay ja muihin tuotteisiin esimerkiksi Apple Watch.

Kiina oli edelleen yhtiön valopilkku. Myynti Kiinassa kasvoi 14 prosenttia, mutta kasvu on tasaantunut edellisten vuosineljännesten hurjista kasvuluvuista.

Apple on edelleen riippuvainen iPhonen menestyksestä. 60 prosenttia iPhonen omistajista käyttää 6/6s-malleja edeltäviä malliversioita, joten puhelimensa uudempaan iPhoneen päivittäjissä on merkittävä asiakaspotentiaali tulevaisuutta ajatellen.

Apple teki viime tilikaudella 9,22 dollarin osakekohtaisen tuloksen. Tilikauden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä yhtiön tulos kasvoi vain reilun prosentin, mutta omien osakkeiden takaisinostojen myötä osakekohtainen tulos kasvoi 7 prosenttia. Applen nettokassa osaketta kohden on noin 20 dollaria. Liiketoiminnan markkina-arvo osaketta kohden on tällä hetkellä noin 76 dollaria. Jos Apple tekee kuluvalla tilikaudella vähintään viime tilikauden osakekohtaisen tuloksen, on yhtiön liiketoiminnan P/E-luku vain 8,3. Kassan vaikutuksesta arvonmääritykseen voit lukea lisää esimerkiksi Q3:n tulosta käsitelleestä kirjoituksestani.

Applen osakkeen arvostustaso on ollut viime vuoden aikana maltillinen. Nyt yhtiön kasvu on hidastunut, mutta osaketta voi alle sadan dollarin kurssilla pitää hyvin edullisena. Osakekurssissa ei ole odotuksia Apple Payn tai vielä kehitteillä olevien tuotekategorioiden (kuten sähköautobisneksen) menestyksestä.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastimen analyysi- ja uutiskirje! Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti. Rikastin on pitkäjänteisen kansainvälisen osakesijoittamisen äänenkannattaja. Rikastu hitaasti™. — Rikastin ei anna sijoitussuosituksia tai -neuvontaa.