Applen osavuositulos Q3/2015

Apple julkaisi osavuosituloksensa 21. heinäkuuta 2015.

Applen tulos oli jälleen erinomainen erityisesti edelleen voimakkaasti kasvaneen iPhone-myynnin ansiosta. Tulosta 50 miljardin liikevaihdosta kertyi 10,7 miljardia dollaria, mikä oli 1,85 dollaria osaketta kohden. Tulos kasvoi 39 prosenttia ja osakekohtainen tulos kasvoi omien osakkeiden takaisinostojen myötä 44 prosenttia.

Kirjoitin 12.2.2013 Rikastimen tilaajille Applen kasvumahdollisuuksista Kiinassa: ”China Mobilella on Kiinassa noin 70 % markkinaosuus, joten iPhonen lanseeraus maan suurimman operaattorin asiakkaille mahdollistaisi myynnin kasvun jatkumisen Kiinassa.”

IPhonen myynti China Mobilen myymälöissä alkoi tammikuussa 2014. Applen myynti Kiinassa kasvoi päättyneellä vuosineljänneksellä huikeat 112 prosenttia ollen yli 13 miljardia dollaria. Myynti kasvoi hyvin myös muilla markkina-alueilla. Amerikan mantereelta kasvua kertyi 15 prosenttia, Euroopasta 19 prosenttia ja muualla Aasiassa kuin Kiinassa kasvu oli 17 prosenttia.

Kassa ja osakkeen arvostustaso

Applen kassavarat kasvoivat jo yli 200 miljardiin dollariin. Yhtiö on ottanut 50 miljardia dollaria velkaa omien osakkeidensa takaisinostoja varten, joten yhtiön nettokassa on 150 miljardia dollaria, mikä on noin 27 dollaria osaketta kohden. Mikäli Apple haluaisi käyttää nettokassansa esimerkiksi ylimääräisen osingon maksamiseen, joutuisi yhtiö maksamaan tytäryhtiöidensä maksaman yritysveron ja Yhdysvaltain yritysveroasteen välisen erotuksen. Kun Applen tytäryhtiöt toimivat matalan veroasteen maissa, kuten Irlannissa, koituisi käteisen siirrosta Yhdysvaltoihin mittavat veroseuraamukset. Yhdysvaltoihin siirrettynä käteistä olisi noin 20 dollaria osaketta kohden.

Osakekurssi on nyt noin 116 dollarin tasolla, joten liiketoiminnan markkina-arvoksi jää noin 96 dollaria per osake. Apple teki tilikaudella 2014 osakekohtaista tulosta 6,45 dollaria. Yhtiö on tehnyt kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana osakekohtaistatulosta jo 7,25 dollaria, eli enemmän kuin edellisellä tilikaudella yhteensä. Tilikauden 2014 viimeisellä vuosineljänneksellä Apple teki voittoa 8,5 miljardia dollaria, mikä oli tuolloin 1,42 dollaria osaketta kohden. Nykyisellä osakkeden määrällä 8,5 miljardin voitto olisi 1,47 dollaria. Applen tulos on ollut iPhone-menestyksen johdosta kasvussa, joten yhtiön voi odottaa tekevän vähintään 9 dollarin osakekohtaisen tuloksen kuluvalla tilikaudella.  Kun osakekurssi oli helmikuussa edellisen Applea käsitelleen blogikirjoitukseni aikaan 120 dollaria, kirjoitin, että ”yhtiön osaketta voi pitää edelleen kohtuuhintaisena.” Nyt puoli vuotta myöhemmin yhtiön iPhonen myyntimäärä ja keskimääräinen myyntihinta ovat kasvaneet, Apple Watch on vahvistanut IOS-ekosysteemiä ja yhtiö on jatkanut pääomien palauttamista omia osakkeitaan ostamalla. Kuluvan vuoden maltillisella tulosennusteella (9 dollaria) osakkeen liiketoiminnan arvostustasoa kuvaava P/E-luku olisi alle 11, kun markkina-arvosta on vähennetty nettokassan vaikutus. Osaketta voikin pitää nyt arvostustasoltaan suorastaan halpana.

Lähteet: Applen tiedote osavuosituloksesta ja Applen tulosjulkistuksen liite

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastimen analyysi- ja uutiskirje! Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti. Rikastin on pitkäjänteisen kansainvälisen osakesijoittamisen äänenkannattaja. Rikastu hitaasti™. — Rikastin ei anna sijoitussuosituksia tai -neuvontaa.