Spin-offit sijoituskohteina

Spin-off tarkoittaa tilannetta, jossa yritys siirtää osan liiketoiminnastaan erilliseen yhtiöön ja luopuu osittain tai kokonaan uuden yhtiön omistuksesta.

Jakautumisen toteuttava yritys voi jakaa osan tai kaikki irtautuvan yrityksen osakkeista nykyisille osakkeenomistajilleen ja listata tämän jälkeen uuden yhtiön pörssiin. Uuden yhtiön toimiala voi poiketa alkuperäisen yhtiön toimialasta ja usein irtautuva yhtiö on markkina-arvoltaan huomattavasti pienempi, kuin jäljelle jäävä yhtiö. Toimialan ja markkina-arvon muutosten johdosta moni rahasto ei voi sääntöjensä mukaan jatkaa irtautuneen yhtiön omistajana. Uudella yhtiöllä ei myöskään ole tuloshistoriaa itsenäisenä yhtiönä ja analyytikkoseuranta saattaa olla hyvin vähäistä verrattuna alkuperäiseen yhtiöön. Lisäksi kun suuresta yhtiöstä irtautuu pienempi osa, saattavat osakkeenomistajat saada uuden yhtiön osakkeita esimerkiksi suhteessa 1:10. Sata alkuperäisen yhtiön osaketta omistanut saisi siis kymmenen irtautuvan yhtiön osaketta. Pieni osakemääräkin saattaa osalla sijoittajista vaikuttaa siihen, että osakkeet päätyvät myyntiin. Irtautuneen yhtiön omistajilla on siis useita syitä myydä uuden irtautuneen yhtiön osakkeet, mikä voi johtaa siihen, että irtautuneen yhtiön arvostustaso pysyy pörssilistauksen jälkeen jonkin aikaa suhteellisen matalana. Spin-off-tilanteista usein puuttuu myös investointipankkien hypetys, joka usein liittyy pörssilistauksiin, joissa vanhat omistajat myyvät osakkeitaan.

Kaksi mielenkiintoista spin-offia

Bayer on vuonna 1863 perustettu saksalainen kemian- ja lääketeollisuuden yritys. Yhtiön alkuperäinen toimiala on kemianteollisuus, mutta nykyään firma on tunnetumpi lääkebisneksestään. Yhtiön lääkebisneksen tuotteita ovat mm. Yasmin-ehkäisypillerit, Bepanthen-ihovoiteet ja Aspirin-tuotemerkillä myytävät päänsärkylääkkeet. Bayerin alkuperäinen toimiala, kemianteollisuus, tuo enää alle 30 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Tämä liiketoimintayksikkö aiotaan nimetä Covestroksi ja listata pörssiin joko myymällä osuuden yhtiöstä pörssilistautumisen yhteydessä tai jakamalla Covestron osakkeet Bayerin osakkeenomistajille. Listautumisen odotetaan tapahtuvan mahdollisesti jo kuluvan vuoden syksyllä tai kesään 2016 mennessä.

Lähteet: The New York Times Dealbook, Plasticnews.com

Fiat Chrysler on autojätti, joka valmistaa muun muassa Alfa Romeo, Jeep ja Dodge -merkkisiä autoja. Konserni omistaa 90 prosenttia Ferrarista ja aikoo listata kymmenen prosenttia yhtiön osakekannasta pörssiin vuoden 2016 alkupuolella. Kun vain pieni osa yhtiöstä on alkuvaiheessa pörssilistattuna ja yhtiön brändi on maailman tunnetuimpien joukossa, voi osakkeen arvostustaso nousta pörssilistauksessa korkeaksi. Fiat Chrysler aikoo myöhemmin jakaa loput Ferrarin osakekannasta (80 prosenttia yhtiöstä) omille osakkeenomistajilleen.

Lähteet: New York Times Dealbook, The Guardian