Netflixin arvostustaso

Kirjoitin Rikastimen tilaajille 13.2.2014 yhtiöesittelyn Netflixistä. Osakekurssi oli tuolloin 429 dollaria. Kirjoitin, että ”Arvostustaso on niin korkea, että tuottoisa sijoitus edellyttää yhtiön asiakasmäärän ja tuloksen huomattavaa kasvua.”

Yhtiön kurssi tippuikin 28.4.2014 mennessä 26,75 prosenttia.

Huhtikuun lopulta yhtiön kurssi nousi 50 prosenttia 10.9.2014 mennessä.

Syyskuun jälkeen yhtiön kurssi on tähän päivään (19.1.2015) mennessä tippunut melkein 30 prosenttia.

Aikamoista vuoristorataa siis. Netflixin kurssi on aiemminkin heilunut erittäin voimakkaasti.

Tutustuin Netflixin liiketoimintaan vuonna 2010, jolloin osakekurssi oli noin sata dollaria. Yhtiön kurssi nousi lokakuuhun 2010 mennessä jo 150 dollariin, jolloin tein analyysin yhtiöstä. Arvioin tuolloin osakkeen arvoksi noin sata dollaria. Netflixin toiminta oli tuolloin suuressa murroksessa, kun se oli kaksi vuotta aiemmin aloittanut netti-tv-toiminnan, jonka oli tarkoitus pitkällä aikavälillä korvata yhtiön pääbisnes eli postitse toimitettavien dvd-levyjen vuokraus. Koin, että yhtiön liiketoimintamallin muutokseen sisältyy riskejä ja lisäksi yhtiön osake oli selvästi yliarvostettu.

Pidin yhtiötä mielenkiintoisena, mutta en ostanut osakkeita. Kesästä 2010 vuosi eteenpäin ja yhtiön osakekurssi yli kaksinkertaistui ollen heinäkuussa 2011 jo 295 dollaria. Saatoin vain hämmästellä kurssinousua. Mietin, onko minulta jäänyt jotain ymmärtämättä kun kurssi nousee kolminkertaiseksi omaan arvonmääritykseeni verrattuna.

Tein uuden analyysin yhtiön tuoreista talousluvuista ja arvioin osakkeen arvoksi noin 120 dollaria.

Keväällä 2010 matkustin Yhdysvaltoihin, jossa kyselin ihmisten ajatuksia ja kokemuksia Netflixistä. Kävi ilmi, että kaikki tuntevat Netflixin ja sen tarjoamaan dvd-vuokrauspalveluun suhtaudutaan intohimoisesti, palvelua kehuen. Netti-tv-palvelu sai kehuja tekniikan toimivuudesta ja käytön helppoudesta. Sisältövalikoima ei ollut vielä dvd-valikoiman tasolla, mutta täydensi dvd-vuokrausta.

Netflixin nykyinen arvostustaso

Netflixin tuorein tulosjulkistus on tilikauden 2014 kolmannelta vuosineljännekseltä. Edeltävän neljän vuosineljänneksen aikana Netflixin osakekohtainen tulos on ollut 3,76 dollaria.

Yhtiö tekee erityisesti Yhdysvalloissa hyvää voittoa, jota se käyttää laajentuakseen uusille markkinoille. Nykyistä tulosta siis painavat uusille markkina-alueille laajentumisen kustannukset. Ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolinen markkina oli Kanada, jossa yhtiö aloitti noin viisi vuotta sitten. Nyt Netflixin kannattavuus Kanadassa on samalla tasolla Yhdysvaltojen kanssa.

Tärkeimmät yhtiön arvostustasoon vaikuttavat asiat ovat yhtiön tuleva asiakasmäärä sekä yhtiön tuleva kannattavuus.

Tuleva asiakasmäärä

Yhtiöllä on nyt 50 miljoonaa netti-tv-asiakasta, joista 36 miljoonaa Yhdysvalloissa. Yhtiön tavoite asiakasmääräksi Yhdysvalloissa on 60-90 miljoonaa.

Viimeisten neljän vuosineljänneksen aikana Netflix on kasvattanut asiakasmääräänsä noin 24 prosenttia vuotta aiempaan vuosineljännekseen verrattuna.

Jos yhtiö kasvattaisi asiakasmääräänsä Yhdysvalloissa 11 prosenttia vuodessa ja muilla markkina-alueilla 23 prosenttia vuodessa, olisi Netflixillä vuonna 2020 Yhdysvalloissa 60 miljoonaa ja muilla markkina-alueilla 40 miljoonaa asiasta. Koko asiakasmäärän kasvu olisi keskimäärin 15 prosenttia vuodessa.

Tuleva kannattavuus

Yhtiön itsensä ilmoittama kannattavuutta kuvaava tunnusluku katetuotto (contribution margin) tarkoittaa osuutta, joka jää tilausmaksuista kun sisällön kustannus on maksettu. Yhdysvalloissa ja Kanadassa tämä on noin 30 prosenttia. Yhtiön tavoite on nostaa kannattavuus Yhdysvalloissa tällä mittarilla laskettuna 40 prosenttiin.

Kanadassa Netflixillä kesti noin viisi vuotta saavuttaa 30 prosentin katetuotto.

Jos kannattavuus Yhdysvalloissa nousee reilusti yli 30 prosentin ja uusillakin markkinoilla nousisi viidessä vuodessa 30 prosenttiin, voisi koko yhtiön kannattavuudeksi arvioida 30 prosenttia vuonna 2020.

Vuonna 2020 sata miljoonaa asiakasta toisivat yhtiölle liikevaihtoa noin 12 miljardia dollaria. Katetuotto voisi olla Yhdysvaltojen osalta 35 prosenttia, muilla markkinoilla 10-20 prosenttia. Kate olisi siten noin 3-3,5 miljardia dollaria.

Tästä on vähennettävä markkinoinnin ja tuotekehityksen kulut sekä korkomenot ja verot. Nettovoitto voisi olla siten noin 1,2-1,5 miljardia dollaria.

Netflixin markkina-arvo on nyt noin 20 miljardia dollaria. Jos yhtiön P/E-luku olisi viiden vuoden kuluttua 20, olisi yhtiön markkina-arvo arvioidun nettovoiton vaihteluvälin suurimmalla arvolla 30 miljardia dollaria, eli 50 prosentin kasvu viidessä vuodessa. Tämä vastaa noin 8,5 prosentin vuotuista kasvua.

Mikäli Netflixin asiakasmäärä kasvaa yhdysvalloissa viidessä vuodessa 60 miljoonaan ja muilla markkinoilla 40 miljoonaan, voi osaketta pitää nyt alle 340 dollarin hintaisena arvostustasoltaan kohtuullisena.

Netflix julkaisee edellisen tilikauden tuloksensa huomenna 20. tammikuuta.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastimen analyysi- ja uutiskirje! Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti. Rikastin on pitkäjänteisen kansainvälisen osakesijoittamisen äänenkannattaja. Rikastu hitaasti™. — Rikastin ei anna sijoitussuosituksia tai -neuvontaa.