Microsoftin osavuositulos Q1/2015

Microsoftin tilikauden 2015 ensimmäisen vuosineljänneksen tulosta painoi yli miljardin dollarin kulut uudelleenjärjestelyistä sekä Nokialta ostetun puhelinliiketoiminnan integroimisesta. Yhtiö arvioi, että tilikauden lopun aikana kustannukset uudelleenjärjestelyistä ovat vielä 500 miljoonaa dollaria ja integraatiosta 300 miljoonaa dollaria. Yhtiö ilmoitti heinäkuussa 2014 uudelleenjärjestelyistä, joiden tavoitteena on vähentää 18 000 työntekijää vuoden kuluessa. Tarve irtisanomisille johtui muun muassa tappiota tekevästä matkapuhelinbisneksestä. Uudelleenjärjestelyjen kustannuksista noin puolet on käytetty erorahoihin.

Yhtiön nettokassa on noin 65 miljardia dollaria. Yhtiö on jatkanut omien osakkeidensa ostamista, joten nettokassa osaketta kohden on nyt noin 7,8 dollaria. Kassasta arviolta 85 prosenttia eli 55 miljardia dollaria on Yhdysvaltain ulkopuolella, jolloin sen siirtäminen Yhdysvaltoihin esimerkiksi osingonjakoa varten aiheuttaisi veroseuraamuksia. 30 prosentin veroasteella laskettuna kotiutettu nettokassa olisi 48 miljardia eli 5,8 dollaria osaketta kohden.

Kirjoitushetken 48,3 dollarin osakekurssiin nähden yhtiön liiketoiminnan markkina-arvon osuus olisi 42,5 dollaria. Kuluvaa vuotta tulevat siis rasittamaan uudelleenjärjestelyiden kulut. Ohjelmistojen myynti etenkin yrityksille on kasvanut ja osakkeiden määrä on pienentynyt, joten yhtiön voi olettaa tekevän vähintään viime tilikauden osakekohtainen tuloksen eli 2,63 dollaria. Liiketoiminnan markkina-arvon suhde tulokseen (P/E) olisi tällöin 16.

Uudelleenjärjestelyjen kulut heikentävät tämän vuoden osakekohtaista tulosta arviolta 0,2 dollarilla. Tilikaudella 2016 yhtiö voi hyvinkin tehdä tulosta 3 dollaria osakkeelta. Tällöin liiketoiminnan P/E-luku tippuisi 14:aan.

Kirjoitin Microsoftista blogikirjoituksen 4.3.2013 yhtiön kurssin ollessa alle 28 dollaria. Kirjoitin tuolloin: ”yhtiön osakkeen arvostustaso on erittäin matala.” Kirjoitin yhtiöstä uudelleen kuluvan vuoden keväällä (Rikastin 5/2014): ”yhtiön osake on edelleen varsin edullinen.” Nyt yli 47 dollarin osakekurssilla yhtiö ei ole enää erityisen halpa, mutta on edelleen kohtuuhintainen. Yhtiö maksaa hyvää osinkoa (2,6 % nykykurssiin nähden) ja yhtiön tuloksen voi odottaa kasvavan tilikaudella 2016, kun yhtiö on saneerannut matkapuhelinbisneksen kulurakenteen pienemmäksi.

Lähde: Microsoftin tulosjulkaisu

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, jonka tyypillisessä numerossa esitellään kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.