Applen osavuositulos Q1/2019

Edellisestä blogikirjoituksesta on vierähtänyt jo pitkä aika. Vuoden 2019 ensimmäisessä kirjoituksessa tarkastelen Applen arvostustasoa. Apple on ollut siitä mielenkiintoinen yhtiö, että se on valtavasta koostaan huolimatta ollut ilmiömäisen kannattava yhtiö. Alkuun kuitenkin lyhyt katsaus siihen, miten Apple on aiemmin kasvanut.

Applen iPhonen ensimmäinen kasvujakso alkoi puhelimen julkaisusta vuonna 2007 ja jatkui kahdeksan vuoden ajan. Tänä aikana iPhonen kappalemääräinen myynti kasvoi voimakkaasti, mutta kääntyi laskuun vuoden 2015 huippumyynnin jälkeen.

Toinen kasvujakso alkoi vuonna 2017, kun Apple julkaisi kalleimman puhelinmallinsa, iPhone X:n. Vaikka myyntimäärät jäivät vuoden 2015 tasosta, kalliimpi hinta kiidätti iPhone-myynnin liikevaihdon uuteen ennätykseen. Puhelimen myyntihinnan korottamisen kautta luodun kasvun tie näyttää nyt olevan kuljettu loppuun. Apple ei enää edes raportoi puhelintensa myyntiä kappalemäärittäin. Iphone-myynnin liikevaihto pienentyi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 15 prosenttia vuoden takaisesta.

Sijoittajien odotukset Applen tulevaisuudesta eivät ole kovin ruusuiset. Yhtiön osakekurssi on laskenut 25 prosenttia lokakuun 2018 kurssihuipusta. Vaikka iPhone-myynnin liikevaihto ei enää kasvaisi, on yhtiön liiketoiminta kuitenkin varsin vakaata ja sisältää mahdollisuuden kasvun jatkumiseen. Vakautta liiketoimintaan tuo se, että Applella on edelleen varsin uskollinen käyttäjäkunta. Sen tuotteet eivät ole kaikilta ominaisuuksiltaan kehityksen viimeisintä kärkeä, mutta monet yhtiön tuotteista on onnistuttu suunnittelemaan kuluttajille sen verran helppokäyttöisiksi, että kilpailevan merkin tuotteet eivät houkuttele, kun vaihtamiseen liittyy aina jonkin verran vaivaa.

Palveluista uutta kasvua

Applen on löytämässä uuden kasvuajurin palveluista, joiden liikevaihto oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 10,9 miljardia dollaria. Kasvua vuodentakaiseen nähden oli 19 prosenttia. Vuoteen 2015 verrattuna yhtiön palveluista saama liikevaihto on yli kaksinkertaistunut, ja kasvu jatkuu edelleen kovana. Asiakkaiden käytössä olevien ios-laitteiden määrä nousi myös uuteen ennätykseen, ja oli 1,4 miljardia kappaletta. Vaikka laitemyynnin kasvu hiipuisi, mittava laitekanta mahdollistaa palveluiden myynnin kasvun jatkumisen. Applen palvelubisneksen kannattavuus on erinomaista, sillä se saa osuuden esimerkiksi sovelluskaupan kautta myydyistä sovelluksista ja Apple Pay’llä tehdyistä maksuista.

Vaikka liikevaihto pienentyisi, sijoittajan kannalta merkityksellistä on liiketoiminnan kannattavuus sekä se, kuinka monen osakkeen kesken voitot jaetaan. Applella on mittava omien osakkeiden osto-ohjelma, jota se toteuttaa vahvan kassansa turvin. Tuorein vuosineljännes kuvaa yhtiön tilannetta hyvin: liikevaihto pienentyi viisi (5) prosenttia, mutta osakekohtainen tulos kasvoi yli seitsemän (7) prosenttia.

Osakkeen arvostustaso

Applen osakekohtainen tulos edellisellä neljällä vuosineljänneksellä on ollut 12,17 dollaria. Kun osakkeen hinta päättyi perjantaina 22.2.2019 173 dollariin, on osakkeen arvostustaso P/E-luvulla mitattuna noin 14. Jos osakekurssista vähentää yhtiön nettokassan, noin 27 dollaria per osake, jää liiketoiminnan markkina-arvon P/E-luvuksi vain 12. Osakkeen arvostustasoa voi siten pitää huomattavan edullisena, jos uskoo, että osakekohtainen tulos kasvaa jatkossa edes maltillisesti.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastimen analyysi- ja uutiskirje! Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti. Rikastin on pitkäjänteisen kansainvälisen osakesijoittamisen äänenkannattaja. Rikastu hitaasti™. — Rikastin ei anna sijoitussuosituksia tai -neuvontaa.