Applen osavuositulos Q3/2022

Apple julkaisi heinäkuun lopussa tilikauden 2022 kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa. Kaksi prosenttia 83 miljardiin dollariin yltänyt liikevaihto oli suurempi, kuin koskaan Applen kolmannella vuosineljänneksellä. Liikevaihto kasvoi siitä huolimatta, että vuonna 2022 yhtiö ei ole julkaissut kovinkaan mullistavia tuoteuutuuksia. Applen tärkeimmän tuotekategorian iPhonen osalta yhtiö on julkaissut kuluvana vuonna vain maaliskuussa päivitetyn version edullisen kategorian puhelimesta iPhone SE:stä. Samassa maaliskuisessa tilaisuudessa yhtiö julkaisi muun muassa uudistetun iPad Airin.

Ennätysliikevaihto ilman merkittäviä tuotejulkistuksia kertoo sekä Applen asiakkaiden kuluttajauskollisuudesta että palveluiden yhä suuremmasta merkityksestä osana Applen liikevaihtoa. Palveluiden, kuten iCloude-tallennustilan, Apple Musicin ja Apple Payn, osuus on jo 23,6 prosenttia liikevaihdosta. Palveluiden osuus kasvoi 2,1 prosenttiyksikköä Q3/2021:een verrattuna.

Viime vuosina Apple on ottanut huomattavia määriä pitkäaikaista velkaa, jota se on käyttänyt omien osakkeidensa takaisinostoihin. Nettokassa on edelleen silti muhkeat noin 60 miljardia dollaria, eli lähes 3,7 dollaria osaketta kohden.

Apple osakekurssi on kirjoitushetkellä noin 164 dollaria ja nettokassa huomioiden liiketoiminnan markkina-arvo on noin 160 dollaria. Edellisellä tilikaudella yhtiön Q4 osakekohtainen tulos oli 1,23 dollaria ja kuluvana vuonna yhtiö on tehnyt tulosta jo 4,82 dollaria osaketta kohden. On helppo ennakoida Applen tekevän vähintään 6,05 dollarin osakekohtaisen tuloksen tällä tilikaudella, mikä tarkoittaisi osakkeelle P/E-luvulla arvostuskerrointa noin 26.

Osake ei ole erityisen halpa, mutta liiketoiminnan laatuun nähden ei ylettömän kalliskaan.

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastimen analyysi- ja uutiskirje! Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin sekä pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä. Rikastin on pitkäjänteisen kansainvälisen osakesijoittamisen äänenkannattaja. Rikastu hitaasti™. — Rikastin ei anna sijoitussuosituksia tai -neuvontaa.