Kymmenen syytä sijoittaa Yhdysvaltoihin

Uutisotsikkoihin nousevat helposti negatiiviset asiat, joita vuonna 2013 olivat muun muassa fiscal cliff, Syyria, korkojen nousu, terveydenhuoltomenojen kasvu tai Euroopan talousongelmat. Alla on listattuna kymmenen syytä, joiden johdosta sijoittajien kannattaa kiinnostua Yhdysvaltain osakemarkkinoista osakekurssien uusista huippulukemista huolimatta.

1 Kaasun hinta

Teollisuuden käyttämän kaasun hinta on Yhdysvalloissa merkittävästi alhaisempi Eurooppaan verrattuna. Maakaasun hinta Yhdysvalloissa on tällä hetkellä noin 13 USD/1000 kWh. EU27-alueen keskiarvo on 40 €/1000 kWh. Japanissa ja Koreassa maakaasu on EU-aluettakin kalliimpaa.

Lähde: U.S. Energy Information Administration ja Eurostat.

2 Tehokas alueen sisäinen rahtiliikenne

Yhdysvaltojen rautatieverkosto on erittäin tehokas tapa kuljettaa tavaroita paikasta toiseen. Eurooppaan verrattuna Yhdysvalloissa on kahden kaupungin välillä usein kilpailevien yhtiöiden rautatieyhteys. Siinä missä Euroopassa valtiolliset rautatieyhtiöt ovat keskittyneet kuljettamaan ihmisiä, Yhdysvalloissa yksityiset rautatieyhtiöt ovat katsoneet kannattavammaksi siirtää kiskoilla teollisuuden rahtia. Lisäksi Yhdysvalloissa junien pituuksia ei ole EU:n tapaan rajoitettu. Keskittyminen rahtiin, kilpailu ja toiminnan tehokkuus näkyvät siinä, että Euroopassa rahdin hinta on kymmenkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna. Tehokkuuden ansiosta Yhdysvalloissa rahdista siirretään rautateitse 38 % ja Euroopassa vain 8 %. Raiteilla siirretty rahti on paitsi halvempaa, myös ympäristöystävällisempää rekkakuljetuksiin verrattuna.

Hinnan lähde: Analysis of the contribution of transport policies to the competitiveness of the EU economy and comparison with the United States: COMPETE final report. Fraunhofer ISI, Karlsruhe, 2013. DOI: 10.1007/s12544-013-0090-4.

Rahdin osuuden lähde: Nature or nurture: Why do railroads carry greater freight share in the United States than in Europe? – Research working paper, Vassallo & Fagan, 2005.

3 Pankkien taseiden parantuminen

Lokakuussa 2013 uutisissa oli suurpankki JPMorgan Chase, joka oli menettänyt rahaa johdannaiskaupankäynnissä noin 6 miljardia dollaria ja tulee maksamaan 13 miljardin sakon asuntoluottojohdannaisiin liittyvistä rikkeistä. Edes tällaiset suuret maksut eivät horjuta JPMorgan Chasea ja kokonaisuudessaan Yhdysvaltain pankkisektorin taseiden laatu ja liiketoiminnan kannattavuus ovat kehittyneet paremmiksi. Esimerkiksi yli 90 päivää myöhässä olevien lainojen osuus on enää 3,09 % pankkien lainapääomista, mikä on alhaisempi taso kertaakaan vuoden 2008 lopun jälkeen. Myös luottotappioista johtuvia alaskirjauksia tehtiin vuoden 2013 syksyllä 30 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Lähteet: The Wall Street Journal, FDIC, UPI.com

http://www.upi.com/Business_News/2013/08/29/FDIC-says-US-banks-look-healthier/UPI-81871377815374/

4 Maailman parhaat brändit

Interbrandin mukaan maailman 8 parasta brändiä ovat kaikki Yhdysvalloista: Coca-Cola, Apple, IBM, Google, Microsoft, GE, McDonald’s ja Intel. Forbesin listaus maailman vahvimmista brändeistä on hieman erilainen, mutta siinäkin kahdeksan parasta ovat samoja, kuin Interbrandin listauksessa, tosin hieman eri järjestyksessä.

5 Koulutettu työvoima

USNews-sivuston neljänsadan parhaan yliopiston listauksessa 13 yliopistoa kahdenkymmenen parhaan joukosta on Yhdysvalloista. Times Higher Educationin listauksessa kahdestakymmenestä parhaasta 15 on Yhdysvalloista.

Tieteellisiä Nobel-palkintoja on myönnetty305 Yhdysvaltoihin, mikä on 9,7 Nobel-palkintoa kymmentä miljoonaa asukasta kohden. Euroopan Unionin alueelle vastaavia palkintoja on tullut vain 6,4 kappaletta kymmentä miljoonaa asukasta kohden.

6 Öljybuumi

Liuskeöljyn ja -kaasun poraaminen on luonut arvioiden mukaan yli miljoona suoraa ja välillistä työpaikkaa Yhdysvalloissa. Kasvanut kotimainen öljyn- ja kaasuntuotanto on myös laskenut asuntojen lämmityskustannuksia, mikä lisää kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja.

http://www.forbes.com/sites/davidblackmon/2013/09/04/behold-the-bounty-that-shale-oil-and-natural-gas-have-wrought/

7 Asuntorakentamisen kasvu

Asuntojen hintojen pitkä nousu ja heikoin perustein myönnetyt asuntolainat johtivat liialliseen rakentamiseen ja lopulta hintojen romahtamiseen. Tällöin myös uusien asuntojen rakentaminen hiipui useammaksi vuodeksi. Uusien kotitalouksien muodostuminen on nyt noin 800 000 vuodessa, kun pitkän ajan keskiarvo on 1,1 miljoonaa. Tämä johtuu todennäköisesti mm. nuorten heikosta ja epävarmasta työllisyystilanteesta. Jos uusia kotitalouksia muodostuu lähivuosina yli miljoona vuodessa, tulee myös asuntorakentaminen kasvamaan nykyisestä. Arvio vuoden 2013 asuntotuotannosta on 923 000 asuntoa, mikä on 18 % enemmän kuin vuonna 2012.

http://trends.truliablog.com/2013/09/why-construction-still-so-low/

http://www.census.gov/construction/nrc/pdf/newresconst.pdf

8 Kuluttajien velkaantumisasteen pienentyminen – ja uusi kasvu

Yhdysvaltalaisten kotitalouksien velkaantuminen oli huipussaan vuonna 2008, jolloin kotitalouksilla oli velkaa 12 700 miljardia dollaria. Kesäkuussa 2013 kotitalouksien velka oli vähentynyt 1 500 miljardilla dollarilla eli noin 12 % huippuunsa verrattuna. Huipussaan kotitalouksien velka oli 85 % bruttokansantuotteesta, kun se nyt on 67 %. Osa velan vähentymisestä on tapahtunut maksamattomien velkojen alaskirjausten johdosta, mutta lopputulos on sama: kotitalouksilla on vähemmän velkaa. Lisäksi myöhässä olevien velkojen osuus on 2009-2010 jälkeen tippunut kaikissa muissa lainaryhmissä opintolainoja lukuun ottamatta.

Vuoden 2013 lopulla kuluttajien velkaantumisaste kääntyi jälleen nousuun. Tämä lisää velalla ostettavien tuotteiden, kuten autojen, myyntiä.

http://www.newyorkfed.org/householdcredit/2013-Q2/index.html

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/08/15/five-facts-about-household-debt-in-the-united-states/

9 Aliarvostettuja laatuyhtiöitä

Yhdysvaltojen markkinoita kuvaavat osakeindeksit ovat nousseet uusiin huippulukemiin yritysten tulosten ja arvostustasojen noustua. Markkinoilta on kuitenkin edelleen mahdollista löytää yksittäisiä aliarvostettuja yhtiöitä.

10 Hajautus

Moni suomalainen osakesijoittaja on sijoittanut vain kotimaisiin yhtiöihin. Laadukkaisiin yhtiöihin hajauttaminen onnistuu paremmin Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla.

 

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä osakesijoittamisesta? Tilaa Rikastin, jonka tyypillisessä numerossa esitellään kaksi mielenkiintoista yhtiötä pitkäaikaisen osakesijoittajan näkökulmasta. Rikastimen lukijana tutustut mielenkiintoisiin yhtiöihin, pääset lukemaan laadukkaita ja helposti ymmärrettäviä analyysejä ja opit sijoittamaan tuottavasti.